Welkom op de website van Vom Falorie
 
dinsdag 17 juli 2018 :::::: Home arrow Psychiatr. Hulphond
Main Menu
Home
Nieuws 2017
Wie zijn wij
Opleiding voor uw hond
Workshops NL
Blindengeleidehonden
Psychiatr. Hulphond
Sporthonden
Pups
Foto's
Sponsors gezocht
Te koop / Gevraagd
Contact
Gastenboek
Linkpagina
Hondenpension
Psychiatrische Hulphond PDF Afdrukken E-mail

Klik Hier!

Wanneer er ‘baas’ wordt vermeld, bedoelen we tevens ‘bazin’, wanneer er ‘hij’ staat, wordt er  tevens ‘zij’ bedoeld. Met baas/geleider wordt hetzelfde bedoeld. 

Psychiatrische Hulphond Diesel    

Bezoek tevens onze website over de Psychiatrische Hulphond, klik op de banner.

Image 

Marielle heeft haar hoop gevestigd op een hulphond van Vom Falorie, waarmee ze haar leven weer op de rails kan krijgen. Deze hulphond wordt echter niet vergoed door de verzekering, en daarom vraagt ze financiele steun waarmee ze de hond zelf kan betalen. Hart van Nederland heeft direct aangeboden hulp te bieden, in de vorm van het bekend maken van haar situatie. Via de volgende pagina kunt u de opnames van Hart van Nederland bekijken, en verderop in het artikel is een link te vinden naar de Dream or Donate pagina van Marielle. Helpt u haar mee de hulphond te betalen?

Klik hier!

Een kleine intro vooraf: Vom Falorie heeft de eerste volledig opgeleide Psychiatrische Hulphond van Nederland afgeleverd! Het afleveren van deze hond is zelfs gefilmd en op TV uitgezonden in het programma Jong van de EO. Hieronder een uitleg over wat een Psychiatrische Hulphond is, en hoe het allemaal begon.

Wat is een Psychiatrische Hulphond? De Psychiatrische Hulphond is vrij onbekend in Nederland en wordt vaak verward met de Therapiehond. Het verschil tussen beiden is echter ontzettend groot. De Therapiehond wordt ingezet om mensen in oa tehuizen gezelschap en steun te bieden, en gaat vervolgens weer met zijn baasje mee naar huis. De Psychiatrische Hulphond is echter maar voor 1 persoon bedoeld. Deze persoon heeft te maken met psychische klachten. Deze klachten kunnen bijvoorbeeld angstaanvallen ten gevolge van trauma’s zijn.

Wat is het doel van de Psychiatrische Hulphond? De Psychiatrische Hulphond wordt opgeleid om zijn toekomstige baas in het dagelijkse leven te begeleiden. Deze hulphond is de steun en toeverlaat van de geleider, en helpt hem door moeilijke situaties heen. Ze zijn 24 uur per dag samen. Omdat iedere persoon verschillend is, en iedere psychische klacht een verschillende oorzaak of manier van uiting heeft, zal iedere Psychiatrische Hulphond ook zijn eigen specifieke handelingen aanleren.

Op naar het winkelcentrum...

Waarom is een Psychiatrische Hulphond zo belangrijk? Stel je voor dat je bang bent om alleen te zijn, of je durft niet de straat op, of je durft niet alleen in kleine ruimtes te zijn… Dan zit je met een flink probleem. Want je kunt moeilijk van de mensen om je heen verwachten dat ze overal en altijd bij je zijn. Dat is onmogelijk, want zij hebben ook hun eigen leven. De begeleiding in een Psychiatrische Kliniek kan ook niet 24 uur per dag bij je zijn, je bent tenslotte niet de enige met dit soort klachten.

Wat is er dan fijner dan een hond te hebben, die het juist te gek vindt om altijd bij je te zijn, die helemaal geen afspraken heeft staan met andere personen, en die zich helemaal niet druk maakt jouw angsten, maar die juist heel dapper overal op af stapt! En die zo nu en dan zn kop op schoot legt, waardoor je merkt dat je er niet alleen voor staat. Die geleerd heeft om op een bepaalde manier te reageren, zodat je weer grip krijgt op de situatie. Met deze hond kun je er weer op uit, eerst een klein stukje en rustig aan steeds verder. Met deze hond kun je onder de douche stappen zonder bang te zijn voor de lege ruimte van de badkamer om je heen, daar wacht nu je hond op je tenslotte. Met deze hond kun je iets meer ontspannen je bed instappen, wetende dat hij bij je is, en je steunt als je in paniek wakker wordt.

Het klinkt eigenlijk allemaal heel logisch, mensen met Psychiatrische aandoeningen kunnen zo stap voor stap weer op hun eigen benen staan. Maar… dan loop je vervolgens tegen een heel groot probleem aan. De Psychiatrische Hulphond wordt namelijk niet erkend! Dit houdt in dat de verzekeringen de aanschaf niet vergoeden. Dit houdt dus in dat de grote instanties die nu hulphonden en geleidehonden opleiden geen Psychiatrische Hulphonden willen opleiden, zij krijgen namelijk ook niets vergoed. Deze hulphond moet dus door middel van sponsoren betaald worden.  

Voor het eerst samen een terrasje pikken

Hoe het allemaal begon: Hilde zat dag en nacht in een psychiatrisch ziekenhuis, en wilde weer een eigen toekomst opbouwen. Ze ontdekte dat in Amerika honden worden ingezet om mensen met Psychiatrische aandoeningen weer te helpen om op eigen benen te staan. Hier zag Hilde ook de voordelen van in. Ze is gaan rondbellen bij de bekende stichtingen in ons land, in de hoop dat ze haar wilden helpen bij het opleiden van een Psychiatrische Hulphond. Helaas moest ze keer op keer te horen krijgen dat dit niet mogelijk was. De Psychiatrische Hulphond is tenslotte niet erkend en wordt niet vergoed.

Diesel, hier nog in opleiding

Uiteindelijk kwam Hilde bij ons terecht. Ook voor ons was dit nieuw. Maar nadat we het verhaal van Hilde hadden aangehoord leek het ons een mooie uitdaging. Het opleiden van de eerste Psychiatrische Hulphond in Nederland! Het trainen van honden ligt ons aan het hart, en zo’n verhaal gaat je ook niet in de kouwe kleren zitten. We gingen met Hilde om tafel en bespraken de opleiding van de hond. Dit gebeurt namelijk niet eventjes in een paar weken. Dan kom je (helaas) ook bij het financiele gebeuren. Er moet een geschikte hond worden gezocht, hij moet uitgebreidt getraind worden en uiteraard diverse gezondheidsonderzoeken ondergaan. We kwamen snel tot een akkoord, en Hilde ging op zoek naar sponsors om op die manier tevens bekendheid proberen te geven aan het belang van de Psychiatrische Hulphond.

Ondertussen zijn we een jaren verder. Hilde woont nu geheel zelfstandig, is een compleet nieuw mens geworden, geniet weer van het leven en doet vrijwilligerswerk waar haar hulphond tevens van harte welkom is. Hilde is er absoluut in geslaagd om bekendheid te geven aan de Psychiatrische Hulphond, en wij hebben ondertussen diverse honden opgeleidt voor nieuwe clienten. Het is fantastisch werk, en de honden hebben een heerlijk leven. Ze mogen dag en nacht mee met hun eigenaar, en hebben een enorme sterke band waar niets of niemand nog tussen komt. De honden zijn onmisbaar geworden voor onze clienten. Ze krijgen de beste zorg die ze verdienen, en hebben een leven waar menig hond van droomt! 

Wij hebben een aparte website over de psychiatrische hulphpnd. De link is: http://www.psychiatrischehulphond.nl/

Website Hilde

Opnames programma Jong:

Programma Jong

Opname Dela Goededoelenfonds: klik op de link om de video te bekijken! (2015) http://youtu.be/PrKQ05fHCUg

Image 

Foto's van Hilde en haar hulphond:

Zonder hulp van mensen weer de winkels in

Zelfstandig inkopen doen

Behalve samen boodschappen doen, gaat Hilde nu ook weer met het openbaar vervoer, en kan ze zich op diverse manieren weer in het verkeer begeven. En dat allemaal dankzij een speciaal opgeleide hond!

Reizen met de trein

Samen op pad

In de wachtkamer van de huisarts, de hond is geleerd geduldig te blijven liggen en te wachten op het volgende commando van zijn baasje.

Bij de huisarts

Samen het winkelcentrum in:

Samen in het winkelcentrum

De Psychiatrische Hulphond vanuit ons centrum is te herkennen aan het volgende dekje:

Image

 
   
designed by vomfalorie.nl